• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Hoe maak je vrienden in het Chinees?

Hoe maak je vrienden in het Chinees?

Hoe maak je vrienden in het Chinees?

Wil je echt vloeiend worden in het Chinees? Dan is vrienden maken in het Chinees echt een ‘must’! Chinese vrienden kunnen je helpen met het verbeteren van je Chinees, met Chinese vrienden kun je je Chinees in de praktijk brengen, en kun je regelmatig oefenen. Bovendien kun je zelf ook veel nieuwe dingen oppikken van je Chinese vrienden door goed naar ze te luisteren of met ze te chatten. In dit artikel leer je meer over Chinese sociale media platvormen en leer je hoe je vrienden kunt maken in het Chinees. Als kers op de taart leer je wat Chinese slang, zodat je er echt bij kunt horen!

Go out there!

Als ik iets heb geleerd tijdens mijn reis van nul naar vloeiend in het Chinees dan is het wel dat je niets leert als je niets zegt. Het kan in het begin heel eng zijn om je geleerde Chinees toe te passen in de praktijk, maar je moet echt die drempel over voordat je echt hard vooruit gaat in Chinees. Fouten maken is heel begrijpelijk en je leert er het meeste van. En hoe slecht je Chinees ook is, Chinezen hebben al respect voor je als je maar een paar woordjes kunt zeggen. Vrienden maken in het Chinees is helemaal niet moeilijk. Chinezen staan vaak te popelen om ‘buitenlanders’ te ontmoeten.

Het Chinese woord voor vriend is 朋友 péngyoumén.
Het Chinese woord voor vrieden (meervoud) is 朋友们 péngyou
Vrienden maken in het Chinees is 交朋友 jiào péngyou

Sanne Laoshi’s ervaring.
Nadat ik 1 jaar lang bezig ben geweest met Chinees leren heb ik een zomerschool in Taiwan gevolgd. In Taiwan spreken de mensen voornamelijk Mandarijn. Ondanks dat ik al een jaar Chinees leren erop had zitten merkte ik dat mijn Chinees helemaal niet zo goed was als ik had gedacht. Ik kende al wel veel woorden, maar het kwam er gewoon niet echt uit. Ook het verstaan van snel pratende natives was een tegenvaller. Ondanks dat heb ik zo min mogelijk Engels gepraat en ben ik er gewoon voor gegaan. Toen het tijd was om weer te vertrekken uit Taiwan kon al veel meer verstaan en veel vloeiender praten!

Jezelf voorstellen

Het eerste dat je doet als je nieuwe vrienden wilt maken in het Chinees is jezelf voorstellen. Misschien heb je dit artikel al gelezen, dan is dit eerst even een korte herhaling voor je. Als je eerst meer wilt weten over de basis van Chinese grammatica, klik dan hier.
DE plek waar je nieuwe mensen ontmoet is op feestjes. Als je ‘s avonds naar een feestje gaat en je wilt jezelf daar voorstellen in het Chinees, dan kun je natuurlijk gewoon 你好 zeggen. Maar je maakt extra indruk als je goedenavond kunt zeggen. Dat gaat als volgt:

Goede morgen

早上好

Zǎoshang hǎo

Goede middag

下午好

xiàwǔ hǎo

Goedenavond

晚上好

wǎnshàng hǎo


Vervolgens zijn er 3 manieren waarop je jezelf kunt voorstellen in het Chinees.

你好,我叫…

Nǐ hǎo, wǒ jiào…

Hallo, ik heet…


你好,我是…

Nǐ hǎo, wǒ shì…

Hallo, ik ben…


你好, 我的名字是…

Nǐ hǎo, wǒ de míngzi shì…

Hallo, mijn naam is…

Vervolgens kun je zeggen dat je uit Nederland komt door te zeggen:

我是荷兰人

Wǒ shì hélán rén.

Hier zeg je letterlijk: Ik (wǒ) ben (shì) een Nederlands (hélán) mens (rén).


Benieuwd hoe dit klinkt? Bekijk het filmpje.

Op een avond feestje kun je jezelf dus voorstellen in het Chinees door te zeggen: 晚上好,你好吗?我是… Wǎnshàng hǎo, nǐ hǎo ma? Wǒ shì…

Een gesprek starten in het Chinees

We weten dus al hoe je jezelf moet voorstellen in het Chinees. Maar wat als je echt een conversatie wilt voeren in het Chinees? En hoe geef je antwoord als iemand aan je vraagt hoe het met je gaat? Omdat de zinsvolgorde in het Chinees altijd hetzelfde blijft is het vaak makkelijk om antwoord te geven op een vraag in het Chinees. Je kunt namelijk vaak de vraag bijna helemaal herhalen. Je hoeft maar een of twee woordjes veranderen, en je hebt gewoon een correcte zin. Bovendien is het heel makkelijk om een vraag te formuleren in het Chinees. Je hoeft namelijk alleen maar het vraagwoord 吗 ma toe te voegen aan het einde van de zin.

你好吗?

Nǐ hǎo ma?

Hoe gaat het met je?

(letterlijk: 你 nǐ jij / 好 hǎo goed / 吗 ma vraagwoord)

Als je tegen iemand wilt zeggen dat het goed met je gaat kun je zeggen:

我很好

Wǒ hěn hǎo

Het gaat heel goed met mij

(letterlijk: 我 wǒ ik / 很 hěn erg / 好 hǎo goed)

Chinese sociale media

Om iemands nummer vragen is anno 2019 al ouderwets. In China vragen ze om je QR code! Omdat de westerse sociale media platforms in China verboden zijn wegens censuur hebben de Chinezen hun eigen versies van Whatsapp, Facebook en Twitter. Deze Chinese sociale media platforms zijn in China dan ook razend populair en eigenlijk veel uitgebreider dan onze social media. Als je naar China toe gaat zul je merken dat de Chinezen meteen om je Wechat QR code vragen. Dit is DE manier om vrienden te maken in China.

Sanne Laoshi’s ervaring:
Toen ik in China was werd ik helemaal gek van al die onbekende Chinezen die me toe wilden voegen op Wechat nadat we net 1 woord hadden gewisseld. Mijn Wechat contactenlijst stond vol met mensen die ik eigenlijk helemaal niet kende. Ik ben dus na een tijdje gewoon gaan zeggen dat ik helemaal geen Wechat heb.

Wechat

Wechat is waarschijnlijk de meest populaire social media app van China en een heel goed platform om vrienden te maken in het Chinees. Het Chinese woord voor Wechat is 微信 wēixìn.  Je kunt deze app vergelijken met Whatsapp, maar Wechat is nog veel uitgebreider. Het is meer een combinatie van Whatsapp en Facebook waarmee je kunt chatten, waarmee je ook kunt betalen (een soort Apple pay), mensen in jouw buurt kunt vinden (een soort tinder), moments kun posten, en zelfs dingen mee kunt vertalen (een soort ingebouwde Google translate). Je kunt kunt dus vrienden toevoegen door hun persoonlijke QR code te scannen, waardoor je niet perse iemands nummer nodig hebt. De eerste stap voor vrienden maken in het Chinees is dus vragen om iemands Wechat account. Dat gaat als volgt:

你有微信吗?
Nǐ yǒu wēixìn ma?
Heb je Wechat?

我可以加你的微信吗?
Wǒ kěyǐ jiā nǐ de wēixìn ma?
Kan ik je toevoegen op Wechat?

Weibo

Weibo is een ander Chinees social media platform. Het word vaak vergeleken met Twitter. Mensen posten er foto’s, commentaar, verhaaltjes en ervaringen. Dit kan dus een goed platform zijn als je al wat verder bent met Chinees leren. Je kunt hier Chinese vrienden maken door te zoeken naar mensen met dezelfde interesses en je kunt hier korte en actuele Chinese stukjes lezen om je Chinese leesvaardigheid te verbeteren. Misschien kun je zelf ook wel wat proberen te posten in het Chinees! Het Chinese woord voor Weibo is 微博 wēibó.

我可以加你的微博吗?
Mag ik je toevoegen op Weibo?

Hoe nodig je iemand uit in het Chinees?

Als je dan eenmaal vrienden hebt gemaakt moet je die vriendschap natuurlijk ook onderhouden. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je vraagt of iemand iets leuks met je wilt doen, bijvoorbeeld naar de bar of uit eten. Misschien ben je een bijzonder leuke Chinees tegen gekomen en wil je deze persoon op een date vragen. Baozi TV vertelt je hoe dat moet! Laten we er eens stap voor mee aan de slag gaan. Weet je nog dat de zinsvolgorde voor het Chinees Onderwerp – werkwoord – lijdend voorwerp is?

Naar de bar

Hier leer je hoe je zegt: wil je vanavond samen met mij naar de bar?
De woorden die we in deze zin gaan gebruiken zijn de volgende:

你 nǐ jij

想 xiǎng willen (ww)

跟我 gēn wǒ met mij

一起 yiqǐ samen

去 qù gaan (ww)

酒吧 jiǔbā bar

吗 ma vraagwoord

Als we dit samenvoegen tot één zin krijg je:

你想跟我一起去酒吧吗?
Nǐ xiǎng gēn wǒ yīqǐ qù jiǔbā ma?
Wil je samen met mij naar de bar?

Het werkwoord voor ‘willen’ in het Chinees is dus 想 xiǎng. Als je hier (link toevoegen naar ‘hoe krijg je in het Chinees wat je wilt’) klikt kun je nog veel meer lezen over het woord 想.

Je kunt ook nog een tijdsbepaling in de zin voegen, bijvoorbeeld vanavond. Het woord voor vanavond in het Chinees is 今天晚上 jīntiān wǎnshàng. Dan krijg je:

你今天晚上想跟我一起去酒吧吗?
Nǐ jīntiān wǎnshàng xiǎng gēn wǒ yīqǐ qù jiǔbā ma?
Wil je vanavond met mij naar de bar?

Naar een restaurant

Chinezen zijn dol op uiteten gaan. Een normale Chinese straat in een stad zit dan ook vol met restaurants. Van super fancy naar super shabby, je vindt het er allemaal. Het is dan ook zeer gebruikelijk om regelmatig met vrienden uit eten te gaan. Het woord voor restaurant in het Chinees is 饭馆. Als je een zin wilt maken met het woord 饭馆 kun je gewoon bovenstaand voorbeeld gebruiken en het woordje voor bar vervangen voor het word voor restaurant.

你想跟我一起去饭馆吗?
Nǐ xiǎng gēn wǒ yīqǐ qù fànguǎn ma?
Wil je met mij naar een restaurant?

你今天晚上想跟我一起去饭馆吗?
Nǐ jīntiān wǎnshàng xiǎng gēn wǒ yīqǐ qù fànguǎn ma?
Wil je vanavond met mij naar een restaurant.

Je kunt ook vragen: wil je samen met mij eten?

你想跟我一起吃饭吗?

Slang

Slang bestaat in alle talen, dus ook in het Chinees. Het is eigenlijk een soort hype, iets wat komt en gaat en vaak niet zo lang blijft hangen. Chinese slang ontwikkelt zich ook razend snel en voor je het weet is een nieuw woord alweer helemaal uit. Toch zal ik je hier een klein beetje slang bijbrengen zodat je mee kunt komen op de Chinese sociale media platvorms en zodat je extra kunt shinen als je probeert vrienden te maken in het Chinees.

Heel veel Chinese jongeren vervangen op dit moment het Chinese woord 什么 (shénme) voor ‘wat’ voor het woord 啥 shá wat ook ‘wat’ betekendDan krijg je dus zinnen als:

你做啥?nǐ zuò shá? Wat doe je?
你说啥?nǐ shuō shá? Wat zeg je?

Het Chinees krijgt steeds meer Engelse leenwoorden in de taal erbij. Dit komt vooral doordat jongeren steeds meer engels gaan gebruiken in hun zinnen. Dit zie je ook veel terug op sociale media. Bijvoorbeeld de woorden voor ‘Hey’ en ‘Bye Bye’ worden veel gebruikt. Deze woorden zijn vanuit het Engels omgezet naar het Chinees. Kijk maar eens:

嘿 hēi hey:
嘿,快点吧!
Hēi, kuài diǎn ba!
Hey, schiet eens op!

拜拜 bài bài bye bye
拜拜,明天见!
bàibài, míngtiān jiàn!
Bye bye, tot morgen!

Meer blogs

Pinyin Mastery – leer Pinyin en master de Chinese uitspraak

Pinyin Mastery – leer Pinyin en master de Chinese uitspraak

Uit eten in China, hoe gaat dat?

Uit eten in China, hoe gaat dat?

Sanne Laoshi


Sanne Laoshi heeft een grote passie voor de Chinese taal en leert al meer dan 5 jaar Chinees. Ze heeft China Studies gestudeerd in Leiden en een jaar in China gewoond. Ze is op dit moment bezig met haar Master in Chinees en wilt haar kennis en ervaring met jou delen zodat jij ook op een dag vloeiend Chinees kunt spreken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>